top of page
SENIOREN
48087617_10156269815237400_3296418894675

Bij het oudere paard komen specifieke problemen voor. De tanden van paarden slijten. In tegenstelling tot bij mensen bezit een jong paard lange tanden met een zogenaamde ‘reserve kroon’. Dit betekent dat als een paard eet, iedere keer een klein stukje tand afslijt. De lange tand die in de kaak als ‘reserve’ zit komt langzaam uit de kaak omhoog zodat de kiezen altijd tegen elkaar blijven staan. Op oudere leeftijd is deze tand op een bepaald moment ‘op’. Er is geen reserve tand meer open en er blijft een kort wortelstompje over.

 

Hierdoor krijgt een oud paard problemen:

  • Kiezen komen los te staan en vallen uit

  • Het kauwvermogen neemt af

  • Er ontstaan zogenoemde diastema's of spleetjes tussen de kiezen waardoor er voer komt te zitten tussen de kiezen en ontstekingen kan veroorzaken.

 

Door het gebit van een paard gedurende zijn leven correct te behandelen zal een gebit op de juiste manier worden belast en ook het langste mee gaan. Door de hoge huidige levensverwachting van onze paarden wordt toch vaak het moment bereikt dat een gebit een groot deel van zijn functionaliteit verliest. Door het probleem in kaart te brengen en te werken met een voedingsadvies op maat is echter veel winst te boeken. Ook voor dit voedingsadvies kunt u bij mij terecht.

bottom of page