top of page
SPECIFIEKE BEHANDELINGEN

Extracties

Het trekken van tanden kan in verschillende situaties noodzakelijk zijn.

Wolfskiesjes kunnen rijtechnische problemen veroorzaken en worden daarom vaak verwijderd bij het jonge paard.

Losse of beschadigde kiezen worden ook vaak getrokken maar dit hoeft niet altijd. Soms kan een losse kies gered worden door een goede correctie in stand. Beschadigde kiezen kunnen in bepaalde gevallen in aanmerking komen voor een endodontische behandeling en daardoor worden gespaard.

Alleen een dierenarts is bevoegd voor het uitvoeren van extracties.

 

Behandeling EOTRH

 

EOTRH staat voor Equine Odontoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis. Dit is een aandoening aan de snij- en ruinentanden. Kenmerkend voor de aandoening is ontstoken tandvlees en afwijkende dikke wortels aan iedere tand. Paarden met EOTRH hebben vaak moeite met het afbijten van wortels en zijn pijnlijk bij het het optomen. Na het stellen van de diagnose wordt gekeken in welk stadium het paard verkeert en welke behandeling bij de situatie past. In ernstige gevallen is het verwijderen van alle aangetaste tanden de beste optie.

Behandeling paradonitis en diastemata

 

Paradontitis is een ontsteking van het weefsel rondom de snijtanden en kiezen. Paradontitis onstaat als bacteriën de kans krijgen om infectie te veroorzaken ter hoogte van het tandvlees. Bij paarden ontstaat deze situatie vaak ten gevolg van de ophoping van voedingsresten tussen kiezen en tanden. Voer raakt tussen kiezen als deze niet meer goed tegen elkaar aansluiten. De ruimtes tussen de tanden worden diastemata genoemd. Diastemata kunnen ontstaan ten gevolg van ouderdom, anatomische variatie of andere afwijkingen in de mond.

De behandeling van diastemata en paradontitis bestaat daarom voornamelijk uit het corrigeren van andere problemen in de mond, het schoonmaken van de diastema's en het eventueel opvullen van deze ruimtes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trauma aan de mond

 

Tanden, kiezen en andere structuren ter hoogte van het hoofd kunnen beschadigd raken ten gevolg van een trauma. Een trap van een ander paard of het blijven vast hangen tussen de tralies van de box met de snijtanden komt regelmatig voor. Een goed onderzoek van het hoofd en de mond is noodzakelijk om een juiste behandeling in stellen en ervoor te zorgen dat niet onnodig tanden verloren gaan.

Extracties
Behandeling EOTRH
Paradontitis en diastemata
Traum aan de mond
IMG_5011.JPG
p1120748.jpg
bottom of page