top of page
  • Foto van schrijverMaud

Zeer interessant!

Afgelopen week heb ik samen met collega-dierenartsen Stijn Teyssen en Wouter Demey een interessante dag mogen mee volgen bij Equide, de kliniek voor tandheelkunde bij paarden van dierenarts Wouter Demey. We hadden bezoek van onze Zweedse collega Dr. Torbjörn Lundström, een icoon uit de tandheelkunde bij dieren met jaren lange ervaring. Meerdere patiënten met ingewikkelde tandheelkundige problemen zijn bekeken en behandeld.

Onder andere het uitvoeren van een wortelkanaalbehandeling was boeiend om te volgen. Een wortelkanaalbehandeling is een ingreep waarbij een infectie van de tandwortel kan worden genezen zonder dat een tand moet worden getrokken. Helemaal bij een jong paard is dit een mooie oplossing om een gebit naar de toekomst toe zo gezond mogelijk te houden.

Ook hebben we uitgebreid gediscussieerd over gebitsbehandelingen, dierenwelzijn, het stellen van diagnoses en het correct uitvoeren van deze zeer boeiende tak van de diergeneeskunde.

Verder ga ik deelnemen aan een groep die onderzoek gaat doen naar onder andere tandpijn bij het paard. Kortom: weer genoeg stof tot nadenken!


In een paardenkies zitten net zoals bij mensen wortelkanalen. In deze wortelkanalen liggen zenuwen, bloedvaten en cellen die voor opbouw van tandweefsel zorgen. Als er een infectie in een wortelkanaal ontstaat is dit pijnlijk en sterft vitaal weefsel af. Om de infectie te bestrijden kan de kies worden getrokken of er kan een wortelkanaalbehandeling worden uitgevoerd. Hierbij wordt het wortelkanaal via de plaats van de oranje pijn geopend, gespoeld en gedesïnfecteerd. Daarna wordt een vulling geplaatst . Als dit allemaal succesvol verloopt kan de tand worden gespaard.

164 weergaven

Comments


bottom of page