• Maud

Wat tref je aan bij een jong paard...


Als je jonge paard voor het eerst wordt aangeboden bij de tandarts is het extra belangrijk dat de mond goed wordt nagekeken. Er wordt onder andere gekeken naar de volgende punten:

Een foto van de mond van een paard van bijna 3 jaar oud

*Zijn alle tanden aanwezig

* Is het wisselen goed verlopen

* Zijn er (blinde) wolfskiesjes

* Staan alle tanden correct en zijn alle tanden correct aangelegd?

* Zijn er geen abnormale dingen die in de toekomst problemen kunnen gaan geven?Het paard op de foto is bijna 3 jaar oud. Er is heel mooi te zien hoe de definitieve tand (1) onder de melktand (2) doorkomt. Aan de linker kant van het paard is het voorste gedeelte van de dop of melktand al uitgevallen. Ook is er een klein wolfskiesje aanwezig (3). Aan de andere kant zat nog een blind wolfkiesje.


De blauwe lijn geeft de afscheiding aan tussen melktand en definitieve tand

Op de tweede foto geeft het blauwe lijntje de grens aan tussen de dop en de definitieve tand. De tweede en derde kies moeten nog wisselen. Kies vier, vijf en zes hebben geen melktand als voorganger en komen door voordat het paard 4 jaar is.

68 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven

Update maatregelen corona-virus

Beste klanten, De uitbraak van het corona-virus blijft momenteel ons leven en werk beïnvloeden. Tot 28 april zullen de richtlijnen van het RIVM zeker blijven gelden. Desalniettemin probeer ik de tandh