top of page
  • Foto van schrijverMaud

Waarom wordt mijn paard verdoofd?

Regelmatig krijg ik de vraag of ik de paarden verdoof voor het behandelen van het gebit. Klanten stellen deze vraag ofwel omdat ze het juist prettig vinden, of juist terughoudend zijn over het verdoven.


Graag wil ik een stukje uitleg geven over de reden waarom er gewerkt wordt met sedatie en wat de voor en nadelen zijn.


Spannend

Voor veel paarden brengt een bezoek van de tandarts stress met zich mee. Ik kom als vreemde in hun vertrouwde omgeving, ik doe dingen die ze niet gewend zijn en ik werk met materialen die ook nog een keer kabaal maken. Er zijn ingrepen die wat pijnlijk kunnen zijn. Dit kan allemaal als onprettig worden ervaren en dit wil je juist voorkomen door een goede sedatie en pijnstilling.


Onderzoek en behandeling

Ik kom op de eerste plaats om een mond goed te onderzoeken. Vergelijk het met je eigen tandarts: Je gaat om je gebit te laten controleren en hoopt eigenlijk dat hij niet al te veel hoeft te doen. Voor dit onderzoek moet een paard zijn hoofd stil houden. Het is echt onmogelijk om iedere structuur goed te bekijken op een bewegend paard.

Is een behandeling nodig dan wil je dat het paard dit niet als onaangenaam ervaart. De behandeling moet secuur en zo pijnvrij mogelijk gebeuren en dit is heel moeilijk op een onverdoofd paard.

De insteek om een paard eerst zonder verdoving na te kijken en dan te verdoven voor behandeling is in mijn ogen dan ook niet juist. Een nauwkeurig onderzoek is veel te belangrijk om het ‘even vlug te doen.


Lokale verdoving

Bij pijnlijke ingrepen zoals het trekken van een wolfstand of kies maak ik gebruik van een lokale verdoving. Ik werk met het zelfde systeem als je eigen tandarts. Pijnbestrijding staat bovenaan!


Maatwerk

Sedatie en pijnbestrijding is maatwerk. Ieder paard is anders en kan anders reageren op verdoving en pijnmedicatie. Door het gebruik van goede middelen, up to date kennis en ervaring is het mogelijk om maatwerk te leveren. Tevens worden alle gegevens opgeslagen in het dossier van uw paard voor consulten in de toekomst.


Risico’s

Aan ieder gebruik van medicijnen zitten risico’s. Dit geldt ook voor sedatie. Dit risico probeer ik echter zo klein mogelijk te houden door het gebruik van veilige middelen, zo laag mogelijke doseringen en het onderzoeken van het paard voor sedatie. Dit is ook de reden dat sedatie alleen gebruikt mag worden door dierenartsen. Ook de sedatiepasta dien je te krijgen van je dierenarts en niet via je gebitsverzorger.


Spannend

Ik eindig weer met ’spannend’. Veel eigenaren vinden het verdoven spannend. Het kan ook zeker eng zijn om je paard wiebelend op zijn benen te zien staan, met zijn hoofd aan de grond. Maar dit is normaal. Mocht je vragen hebben dan leg ik ter plekke graag uit hoe alles werkt.


‘Nee, ze vallen niet om... 😊’


Wat ik spannend vind?

Gestresste paarden. Een mond die ik niet goed kan nakijken en dus ‘haastwerk’ moet leveren. Hierdoor een diagnose missen, dat is stress voor mij. Gevaarlijke situaties doordat een paard om zich heen kan slaan met een mondklem in. Letsels veroorzaakt door de rasp omdat het paard opeens bewoog. Een paard dat al achter in de box staat omdat hij me ziet aankomen. Daar krijg ik stress van.


Beetje sedatie, happy horse, happy owner, happy vet!


883 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Update maatregelen corona-virus

Beste klanten, De uitbraak van het corona-virus blijft momenteel ons leven en werk beïnvloeden. Tot 28 april zullen de richtlijnen van het RIVM zeker blijven gelden. Desalniettemin probeer ik de tandh

Commenti


bottom of page