top of page
  • Foto van schrijverMaud

Kun je even kijken of ie moet?

Bijgewerkt op: 23 jan. 2019

Met enige regelmaat krijg ik de vraag of ik ‘even vlug’ in de mond kan kijken of het gebit van een paard moet worden behandeld. Even vlug... Ik snap de vraag, maar ik weet niet altijd het antwoord. Of ja, dat weet ik wel. Nee. Eigenlijk kan dat niet. Het enige wat ik misschien ‘even vlug’ kan beoordelen is of de eerste kiezen niet extreem scherp zijn. En dat kan alleen bij een heel braaf paard dat het niet eng vindt dat ik als vreemde een groot metalen instrument in zijn mond hang.

Maar wangletsels, subtiele mondletsels, diastema’s, stukjes afgebroken kies, open wortelkanalen, haakjes achterin de mond, kiezen die een beetje los zitten enz. enz., dat zie ik allemaal niet ‘even vlug’.

Heeft een paard geen klachten als hij een van deze afwijkingen heeft? Nee dat hoeft niet. Een paard kan heel goed gebitsproblemen verbloemen. Daarom is het extra belangrijk om een gebit goed te bekijken. Alleen dán kunnen afwijkingen tijdig worden opgespoord en grote problemen worden voorkomen.

Tandheelkunde begint met goed onderzoek, in alle rust, met goed licht, op een gesedeerd paard*, op een geschikte plaats.Tandheelkunde begint met goed onderzoek*Het toedienen van sedatie mag alleen gedaan worden door dierenartsen

116 weergaven

Comments


bottom of page