• Maud

EOTRH: het komt vaker voor dan je denkt.

De wortels van de snijtanden zijn niet meer glad maar erg poreus en bobbelig (blauwe pijlen)

EOTRH staat voor Equine Odontoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis. Het is een aandoening aan de snij- en haaktanden. Kenmerkend voor de aandoening is ontstoken tandvlees, fisteltjes aan het tandvlees en dikke, onregelmatige, poreuze wortels aan de snijtanden. De oorzaak van EOTRH is onbekend, maar het lijkt alsof het lichaam haar eigen tanden wil 'afstoten'. De tand daarentegen doet er alles aan om vast te blijven zitten, met als gevolg dat de tand 'oplost' (resorption) en tegelijkertijd 'dikker wordt' (hypercementosis).


EOTRH komt voor bij het oudere paard. Sommige rassen zoals Ijslanders lijken er gevoeliger voor te zijn. Ook komt het vaker voor bij ruinen dan bij merrie's.

Paarden met uitgebreide EOTRH hebben chronisch tandpijn. Wortels bijten gaat slecht, ze tonen verzet met het in doen van het bit en kunnen veel kwijlen. EOTRH kan tijdens goed onderzoek van de mond op tijd worden vastgesteld.

EOTRH: Er is veel speeksel te zien, een fistel (blauwe pijl), teruggetrokken tandvlees (oranje pijl), er is een tand afwezig (paarse pijl) en de tanden staan niet meer netje in een rij.

Samen met je tandheelkundige dierenarts kan een plan worden gemaakt voor de beste behandeling. In een ver gevorderd stadium van EOTRH is het vaak het beste om aangetaste snijtanden te trekken. De pijn wordt daarmee snel weggenomen en een paard kan perfect eten zonder snijtanden! In een vroeg stadium waarbij het paard weinig klachten heeft, kan het beter zijn het gebit goed op te volgen en pas tot extractie over te gaan als er pijnklachten ontstaan.

119 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven

Update maatregelen corona-virus

Beste klanten, De uitbraak van het corona-virus blijft momenteel ons leven en werk beïnvloeden. Tot 28 april zullen de richtlijnen van het RIVM zeker blijven gelden. Desalniettemin probeer ik de tandh