top of page
  • Foto van schrijverMaud

De wedstrijdplanning

Sportpaarden worden het hele jaar door getraind. Het niveau van de training verschilt wel gedurende het jaar. In de mensport heb je een duidelijk verschil tussen het indoor en outdoor seizoen. Als de nadruk ligt op het outdoor seizoen (voorjaar/zomer), dan kun je de winter gebruik als een herstelperiode, maar ook om bepaalde onderdelen te verbeteren. Zo bouwen wij zelf de conditietrainingen in het najaar af en ligt gedurende de winter de nadruk op het verbeteren van de dressuur. Ons paard wordt daarom tijdens de winter voornamelijk onder het zadel getraind. Vanaf januari pakken we de conditietraining weer op, eventueel gecombineerd met een indoor-wedstrijdje, om zo in april weer lekker op wedstrijd te kunnen gaan.


De periode januari-maart is ( zeker voor menpaarden) een ideale periode om de gezondheid van je paard te evalueren. Ze hebben een herstelperiode gehad na het outdoor seizoen en er staan nog geen wedstrijden gepland. Mochten er zaken moeten worden aangepast dan doe je dat liever nu dan tijdens het seizoen.


Hoe breng je de gezondheid het beste in kaart:

- Je kunt je dierenarts vragen voor een algemene controle. Vooral het nakijken van het beenwerk kan nuttig zijn om vroege blessures op te sporen. Eventueel kan er een bloedonderzoek worden gedaan om bijvoorbeeld tekorten op te sporen en orgaanfunctie te controleren.

- Zorg dat je vaccinaties kloppen. Niets is vervelender als tijdens het seizoen blijkt dat er een vaccinatie mist. De vaccinatie voor influenza moet binnen het jaar (nationaal) en 2x per jaar (internationaal) herhaald worden en mag niet korter dan 7 dagen voor een wedstrijd gezet worden.

- Wil je zicht krijgen op de conditie van je paard dan kun je een 0-meting laten doen. Dit is een ideaal hulpmiddel om een perfect en efficiënt trainingsschema te maken. Meer info: www.moxiesport.nl

- Controleer je tuig/zadel. Als er iets gemaakt of aangepast moet worden is dit het moment.

- Hoe is het gewicht van je paard en hoe is hij op gewicht gebleven het afgelopen jaar? Een rantsoen-analyse kan nuttig zijn.

- De gebitsbehandeling. Het is fijn om te weten dat het gebit in orde is en of er met het juist bit wordt getraind. Daarnaast is het ook goed om te realiseren dat als een behandeling tijdens het seizoen wordt uitgevoerd dat een paard met een doping positieve periode te maken kan krijgen, afhankelijk van welke medicatie/sedatie wordt gebruikt.


Gebruik de 'wedstrijdkriebels' daarom nuttig en kom met een fit paard aan de start!


94 weergaven

Comments


bottom of page